Ako si udržať kvalitných ľudí bez zvýšenia mzdy.

02.04.2015 10:41

Rovnováha pracovného a rodinného života. O tom, či sa zamestnanec rozhodne opustiť spoločnosť, môže rozhodnúť prístup firmy k oblasti zľaďovania pracovného a rodinného života. ak majú zamestnanci k dispozícií flexibilnú pracovnú dobu, alebo stráženie detí, často vo firme zostanú aj bez zvýšenia mzdy.

 

Šťastná rodina a práca

 

 

Ak sa ľudia rozhodujú medzi dvomi podobnými pracovnými miestami, volia radšej zamestnanie, kde ponúkajú možnosť flexibilného pracovného času. Sú vaši zamestnanci maxcimálne vyťažení? Máte sezónu hlavne pred vianocami? Aké prorodinné benefity ponúkate?

 

Nekonečným zvyšovaním miezd nedokážeme dlhodobo čeliť konkurencii, ale môžeme ľuďom ponúknuť priateľské pracovné prostredie, otvorenú firemnú kultúru, kde sa budú cítiť dobre a kde si môžu povedať vlastný názor. Takýto prístup ich potom motivuje k vyšším výkonom a loajalite.

 

Zisťujete pri zamestnancoch, ktorí odchádzajú dôvody ich rozhodnutia? financie? Pracovné vyťaženie? Monotónnosť? Zlá dopravná dostupnosť?

 

Ako pracujú vaši skladníci? V teple, alebo majú rovnakú teplotu ako je vonku? Dá sa to zmeniť? Klíma, vyhrievače, podložky pod nohy... Pýtali ste sa zamestnancov, čo im vadí, čo by chceli zlepšiť na svojom pracovnom prostredí? Tieto odpovede a poznatky ľudí tráviacich čas v teréne môžu byť veľmi užitočné. Uvedomte si, že títo ľudia chodia po rôznych spoločnostiach. Vidia, ako to tam funguje a preto vám môžu poskytnúť cenné rady či typy.

Šťastný zamestnanec

Vyberajú Vaši zamestnanci peniaze v hotovosti? potom platby treba zaúčtovať. Mohli by mať hotovostné prenosné terminály?

Vedeli by ste si predstaviť, že by sa čas flexibilnej doby posunul tak, aby vznikol skorší odchod z práce? aby si zamestnanci dokázali ešte vybaviť na úradoch svoje súkromné záležitosti?

Pozýva vaša spoločnosť na rôzne firemné akcie a aktivity aj matky na materskej? Ponúkate im prácu na kratší úväzok, či nárazovú výpomoc na pracoviskách, kde pracovali? robíte minimálne raz ročne stretnutie zamestnancov a ich rodín s programom pre deti? Majú pracovníci s deťmi možnosť úpravu práce na smeny, že chodia iba na ranné? Prispievate zamestnancom na škôlky? Uprednostňujete na brigády staršie deti svojich rodičov?

 

Máte vysokú fluktuáciu? skúste porozmýšľať nad vyššie uvedenými otázkami.

Šťastní zamestnanci