Seriál - Preprava, doprava a špedícia, časť 5 - Jazda a vodič

15.07.2014 21:33

JAZDA A VODIČ

Ako odpovie skoro každý chlap vo vašom okolí na otázku kto je najlepší sofér? Každý odpovie rovnako a väčšinou rovnako, "JA" :-).

vodič, šofér

Šoférovanie je však iba časť toho, čo všetko musí prvotriedny vodič vedieť. On je totiž tým kontaktným bodom, ktorý sa stretáva zoči voči zákazníkom. Sú to možno len sladníci, ale vodič nikdy nevie, s kým ma do činenia, keď prichádza do firmy na nakládku či vykládku.

 

Čo teda robí jedného vodiča lepšieho ako druhého? Je to spotreba, počet najazdených km bez nehody? Koľko pneu zoderie za aký počet km? Starostlivosť o zverené vozidlo?  To, že si vie opraviť vozidlo v prípade ľahšej poruchy? toto všetko sú vlastnosti, ktoré by vodič mať mal, ale sú to interné vlastnosti, na ktoré sa upriamuje jeho zamestnávateľ. Tie však ďalšiu prácu do firmy neprinesú. Čo teda?

 

Aký musí byť teda vodič? Správne, prozákaznícky orientovaný. Čo to vlastne znamená?

  • Dnes je už skoro pravidlom, že vodič sa hlási na miesto vykládky ca 2 hod. pred príjazdom. Pošle SMS, alebo zavolá. Stačí jednoduchý odkaz - "Veziem tovar z firmy XY a pridem na vykladku dnes okolo 14:00". Takéto informácie zákazníka väčšinou potešia. Prečo? Lebo napr. vie, kedy presne musí mať chlapov na stavbe, kedy musí mať pripravený žeriav, či vozík na vykladku a možno spraví miesto na sklade. Čo získa vodič? Väčšinou skoršiu, ak nie okamžitú vykládku. Ak sa nenahlási, príde na vykládku a nič nie je pripravené. Čaká.
  • Vodič je prvým a často aj jediným kontaktom so zákazníkom. Preto je dôležité, aby bol čistý, aby nesmrdel, aby bol slušný a úctivý. Za každých okolností aj pri reklamáciách.
Až potom prichádzajú na rad interné želania majiteľov firmy ohľadom spotreby, šetrenia... zákazník sa vracia iba k tým, s ktorými sa mu dobre spolupracuje.
 
 
Usmievyvý dodávateľ