Spätná logistika

10.10.2015 20:03

Veľké množstvo vratiek spôsobuje logistike problémy. Sú však e-shopy, ktoré nabádajú zákazníkov, aby si kúpili viac tovaru a ktorý nebudú potrebovať, nech vrátia späť. Hmmm, prečo to robia? Ako je možné, že im to vychádza? Dá sa to aplikovať na všetky komodity?

Naši zákazníci nie sú zvyknutý vracať tovar kúpený v e-shopoch. Napr. pri kúpe oblečenia je to problém, trafiť správnu veľkosť. Poznáte to, dumáte pred monitorom a rozmýšľate. budú mi tie tenisky dobré? Zmestím sa do tej košele? V tomto segmente produktov má zmysel nabádať zákazníkov - kúpte viac veľkostí, ktoré sa nehodia, pošlite späť. Bez poplatku.

Prečo to funguje? Učia zákazníkov nebáť sa kupovať a majú vyriešenú spätnú logistiku. Veľmi dôležitým bodom v celom procese je splnenie sľubov a termínov. Napr. ak sľúbime a deklarujeme vrátenie peňazí do 1 týždňa, treba to dodržať. Inak sa naštrbí dôvera zákazník - dodávateľ!

A čo doprava zdarma? Je to možné? Väčšine e-shopov má určitú výšku hodnoty objednávky, ktorú keď zákazník splní, neplatí poštovné, ani balné. E-shopy, koľko objednávok v % máte nad túto hodnotu a koľko pod? Čo sa s tým dá robiť?

 

Chcete sa dozvedieť viac o fungovaní a nastavení spätnej logistiky? Chcete pomôcť s nastaveniami vo Vašej spoločnosti? Kontaktujte ma.