Zákazník požaduje extrémne krátke dodacie lehoty? Ako na to?

01.04.2015 10:28

Ak má zákazník neštandardné podmienky dodania, odporúčam zvoliť individuálny prístup. Je vhodné zistiť, o aké objemy a v akom časovom horizonte sa jedná. zistiť, aké má zákazník dôvody na takéto požiadavky.

Mala by platiť zásada, že ak zákazník požaduje tovar, ktorý štandardne nie je skjladom, nevie, ako často ho bude odoberať a aj tak požaduje okamžiné dodávky napr. aj skoro ráno, tak mu je treba jednoducho povedať, že za takýchto podmienok sa ospravedlňujeme, ale dodať nevieme/ nechceme. Bolo by to pre spoločnosť veľmi nákladné a vysoko pravdepodobné prejdenie expirácií a následné likvidovanie tovarov. Inou možnosťou je ponúknuť zákazníkovi ďalšie možnosti:

  1. Príde si sám pre tovar vlastným vozidlom (určite si skalkuluje dopravné náklady),
  2. Tovar mu pošleme podľa jeho želania, ale náklady na dopravu bude znášať on.
  3. a v tomto bode väčšinou zákazník zistí, že to vlastne nepotrebuje tak súrne, alebo to môže zobrať aj na vlastný sklad :-)

Ako tomu predísť? Bolo by vhodné stretnúť sa so zákaznímok a zistiť, prečo vlastne potrebuje dodanie takto nastaviť, ako vypadajú jeho procesy... Nakoniec môžme prísť k spoločnému záveru, že sa dá niečo zmeniť a nakoniec sa dohodneme.